Halı Yüzey Dokuları
Dryden Kuru Temizleme olarak sizlere halı kalitesi anlama konusunda da biraz bilgi vermek isteriz. Halı yüzey dokusunun, aşınabilirlik ve halının ihtiyacı olan bakım seviyesi ile çok bağlantısı vardır. En yaygın halı yüzey dokuları, üç guruba ayrılabilir: İlmek havlı, kesme havlı ve bunların kombinasyonları.
İlmek Havlar
İlmek havlar, ilmeklenmiş ve kesilmemiş iplikleri içerir. İmalat esnasında pek çok halı işlemi, ilmek hav ile başlar. İlmek havların belli başlı tipleri; düz-ilmek hav ile çoklu-düz-ilmek havdır. Her ikisi de, kullanımı yoğun alanlarda zor aşınır.
Düz-ilmek hav, aynı yükseklikte ve kesilmemiş olup, bu durum, halı yüzeyini hem pürüzsüz hem de düz yapar. Düzeyler, alçak ve sıkı yapıdan daha lükse, yüksek-düz ilmek hava kadar değişiklikler arz eder.
Çoklu-düz ilmek hav, iki veya üç yükseklik ortak olmak üzere, değişik yükseklikte ilmeklerden oluşur. Bu yükseklik farkları, oyma kalıp oluşturduğundan dolayı halı yüzeyi, oymalı gözükür. Oyma yüzey doku, sıklıkla yarı resmi ortamda kullanılır.
Kesme Havlar
Kesme havlı halı, uçlarından kesilmiş ipliklerden oluşur. Kesme hav çeşitlerinde farklılıkların nedeni, ipliklerdeki büküm miktarından kaynaklanmaktadır. Kesme havlar dört çeşittir: Kadife veya pelüş, frize (ince tüylü), saksonya (ince yün kumaş), kaba tüylü.
Pelüş yüzey dokusu; aynı yükseklikte kesilmiş, hem resmi hem de lüks görünüm veren ipliklerden oluşmaktadır. Pelüş, ya uzun ya da kısa pelüş şeklindedir. Uzun tüylü pelüş, yoğun alanlarda ayak izlerini gösterir, zamanla da keçeleşir. Kısa tüylü pelüş, uzun tüylü peluşa göre keçeleşmeye daha dayanıklıdır. Gölgeleme, halının havlarının yönünün değiştiği, aynı zamanda farklı renkte gözüktüğü yerdir.
Frize, sıkıca bükülmüş iplerden oluşmuştur ve topak görünüm verir. Frize ipler; pelüşten daha fazla bükülmüştür, ayrıca her zaman yukarıya doğru değildir. Frize yapılı halılar; çok kuvvetlendirilmiş halılardır, bu yüzden yüksek yoğun kullanımlı yerlerde geç yıpranırlar.
Saksonya düzeyli dokuda, yoğun kesimli ağır ipliklerin özel olarak ayrı tüy görünümlü olması için uygulama yapılmışken, pelüş iplikler birlikte harmanlanmıştır.
Kaba tüylü halı yüzey dokusu, aynı uzunlukta kesilmiş uzun bükümlü ipliklerden mamuldür. Kaba tüyler ne kadar uzun olursa, keçeleşmeye karşı meyil de o kadar fazla olur. Kaba tüylü halı, gayri resmi ortamlar ile yoğun olmayan yerler için daha uygundur.
İlmek ve Kesme Hav Kombinasyonları
Aynı zamanda, kesme hav ile ilmek havın kombinasyonları olan pek çok farklı yüzey dokusu bulunmaktadır. Örneğin; ucu kesilmiş halı, yüksek ilmeklerin daha düşük ilmek seviyesine kadar kesilmesiyle yapılır.
Bu tipte, yüksek kullanımlı alanlarda keçeleşmeye karşı direnç için hem yoğun yapılı hem de ısıl işlem ile sabitlenmiş ipliklere ihtiyaç vardır.
Halılara Uygulanan İşlemler ve Apreler
Bir halının uzun yıllar boyunca iyi performans sergilemesi, büyük ölçüde halıya uygulanan işlemler ve apreler ile kirlenmeyi, lekelenmeyi ve statik enerji üretimini azaltmak için elyafın geliştirilme yöntemine bağlıdır. Dördüncü nesil elyaflar olarak anılan bazı yeni iplikler; ekstradan kirlenmeye karşı direnç, antistatik özellikler ve leke direnci sağlayacak biçimde geliştirilmişlerdir.
Halıların daha iyi performans göstermelerini sağlamak üzere pek çok değişik işlem ile apre kullanılmaktadır. Antistatik, antikirlenme, antileke, antibakteriyel ve antimikrobikler en yaygın olanlarıdır. Antistatiközekliler, imalat esnasında veya imalat sonrasında halı yüzeyi üzerinde bir kaplama olarak uygulanır. Antistatik spreyler evde uygulanabilirler, fakat bunlar imalat esnasında kullanılanlar kadar etkili değildirler.
Bir halının antikirlenme veya antileke özellikleri, halı elyafının değiştirilmesi ile gerçekleştirilebilir. Bu sayede, halı, yüzeyine tutunan kirleri ve lekeleri göstermez.
İşlemler, iki yolla yapılır: İmalat esnasında veya halı imalatından sonra. İmalat esnasında, halı ipliği üretimine antikirlenme, antileke gibi özellikler eklenebilir. Halı imal edildikten sonra antikirlenme ile antileke apreleri, halı yüzeyine uygulanır. Bu aprelerin hiçbiri, sonsuza kadar dayanmaz. Halı yıkanırken bazıları, eskiyebilir veya bozulabilir. Yeni antimikrobik işlemler, koku yapan bakterilerin çoğalmalarını engeller. Bu işlemse, halı liflerinin imalatları esnasında uygulanır. Dry Den Kuru Temizleme olarak; Konu halı olduktan sonra her konuya detaylı ve çok titiz davrandığımızı hatırlatır. Sizleri şubelerimize bekleriz…