Halı Hakkında
DRY DEN Kuru temizleme olarak halı hakkında bilgisi olmayan firmalar halılarınızı emanet etmenizi asla istemiyor ve tavsiye etmiyoruz. Halı, sentetik veya doğal liflerin belli bir alt tabana kalıcı şekilde geçmeleri suretiyle üretilen, tekstilden daha yumuşak bir zemin kaplamasıdır.
Halı yüzeyi, hav olarak anılır ve doğası gereği kesimli veya ilmekli ya da bu ikisinin karışımı olabilir.
Genel olarak halı için duvardan duvara terimi, değişik genişliklerde imal edilen, kalıcı, sürekli, sabit ürünler anlamına gelmektedir. Kilimler ise halıya göre daha dökümlüdürler ve geleneksel olarak kilim ebatları, oda boyutlarından daha küçüktür.
Halı Kullanmanın Avantajları
Halı; genel emniyet faydaları, estetik, güzellik, ayakaltı rahatlığı, yalıtım etkileri, ses emişi, hatta solunum yoluyla ilgili olarak insan sağlığına yönelik katkıları sayesinde hayatımıza pek çok değer katar.
Halı kullanımının sağlamış olduğu diğer avantajlar:
• Her bütçeye uygun bir halı çeşidi mutlaka bulunmaktadır.
• Halıların yerleştirilmesi ve değiştirilmesi kolaydır.
• Halı, serildiği zeminin altındaki pürüzleri gizleyebilir.
• Halı, neredeyse tüm yüzeylere serilebilir.
• Halı, diğer yer kaplamalarına göre daha fazla renk, doku, ton seçenekleri sunar.
Halı Tarihine Kısa Bir Bakış
Denizli Halı Yıkama olarak sizleri ufak bir halı tarihi gezisine çıkarmak isteriz…
Halı, ilk insanların hayvan derilerini, mağara zeminini döşemek ve sıcak tutmak için kullandığı zamanlar olan milattan önce yaklaşık 27,000‘den bu yana, insanın iç mekanlardaki varoluşu için temel bir unsur olmuştur.
Yaygınlaşan halı kullanımının bir sonucu olarak halıcılığın evrimi; yıllar boyunca sosyal, ekonomik ve moda gelişimlerinden sürekli etkilenmiştir. İmalat teknolojisindeki gelişmelerse, her zaman daha yumuşak üretim malzemelerini elde etme çabası içinde olmuştur.
Örneğin; milattan önce 6000 yıllarında keçi ve koyunlar, akabinde eğrilip dokunan yün ve kıl için kırpılıyorlardı. Milattan sonra 1000’li yıllarda Marco Polo, Orta Asya’da tacirler tarafından İran, Hindistan, Çin ve Kuzey Afrika’ya yayılmış bulunan kilim yapma yöntemini keşfetti.
1946 yılında ise ilk LasVegascasinosu, önceleri hayal bile edilemeyen bir renk birleşimi ve baş döndürücü halı modelleri ile kapılarını açmıştır.
Bugün, halı, yer kaplamada en çok tercih edilen seçenek konumundadır. Günümüz toplumunda, halı veya kilim serili olmayan bir evde oturmak birçokları için kabul edilemez bir olgu haline gelmiştir.
Halı Üretimi
Halı üretiminde kullanılan pek çok yöntem vardır. Kullanılan halı üretim tekniklerinin en yaygın üç türü; dokuma, tüfte ve iğneli örmedir. Halı imalatı, aynı zamanda ipliğin bir araya getirilmesi ile halının arkasına yapılan uygulamayı da içerir. Ayrıca, ürünü dayanıklı hale getirmek için halının nihai kullanımına özel, çeşitli arka destek sistemleri kullanılır.
Dokuma Halı Üretimi
Dokuma halılar, ip yüzeyinin halının arka destek malzemesine örülmesi yolu ile yapılır. Bu çeşit halıları tanımak kolaydır, çünkü halı, yere sadece dokunmuş olduğu yönde serilir.
Dokuma halılar, Türkiye'de en fazla kullanılan halı olma özelliğini taşırlar. Bazı ülkelerde ise, hem daha yavaş imal edilmeleri hem de yüksek maliyetli olmalarından dolayı yaygın olarak tercih edilmeyebilmektedirler.
Tüfte Halı Üretimi
Amerika'da üretilen halıların % 90'ı tüfte imalattır. Tüfte; iplik geçirilmiş yüzlerce iğnenin, ön taraf üzerinde ilmek veya püskül oluşturmak üzere ana arka dokuya geçmesi anlamına gelmektedir. İlmekler, ya kesilirler ya da ilmek olarak aynen bırakılırlar. Sonra; ikincil arka destek, ipleri yerinde tutmak ve iplerin şeklini bozmaması maksadıyla halıyı istikrarlı hale getirmek için ana arka desteğe yapıştırılır.
İğne Örmeli Halı Üretimi
Diğer bir yaygın halı imalat tipi, iğneli örmedir. İğne örmeli imalat, halı ipliğinin iplik ağı üzerindeki katmanlarını içerir; daha sonra binlerce iğne, iplik katmanları içinden geçirilerek kalın, keçe benzeri halıyı ortaya çıkarır. Arka zemin, lâteks malzemesiyle kaplanmıştır. Bu tip malzeme; mutfak, koridor gibi yoğun kullanılan zeminler için oldukça dayanıklıdır.
Halı Üretiminde İplik
Halı imalatı, aynı zamanda iplik ile ipliğin nasıl imal edildiğini de kapsar. İpliğin bükümü, halı kalitesini belirlemede önemlidir. Çünkü; halının görünümünü, dayanıklılığını ve keçeleşmeye karşı olan direncini etkilemektedir. Eğer iplik, sıkıca bükülmesinin yanında ısıl işlem ile sabitlenmiş ise, halı keçeleşmeye karşı direnç gösterecek olduğundan gevşek bükümlü iplikten daha dayanıklı olacaktır. Ekseriyetle, sıkıca bükülü iplikler, gevşek bükümlü ipliklere göre daha yoğunlukludur. Çünkü, boyut daha da küçülecek olduğundan her inç kare için daha fazla iplik kullanmak gerekir. İpliğin etkili olabilmesi için bükülü kalması gerekir. Eğer iplik bükümleri çözülürse, halı, keçeleşmeye karşı kabiliyetinin bir kısmını kaybeder. Isıl işlem ile sabitlemeyse, ipliğin daha az çözülmesini sağlar.
Halının Arka Kaplamasının Üretimdeki Yeri
Halı imalatında bir diğer önemli husus, halının arka tarafıdır. Halının arkası, birincil ve ikincil olmak üzere iki katman içermektedir. Birincil arka destek, halı ipliklerinin tam altında bulunur. Bazı imalatçılar daha yoğun görünmesi için birincil arka desteği, yüzey iplikleri ile aynı renge boyarlar. İpliklerin birincil arka desteğe sıkıca iliştirilmesi gerekmektedir.
İkincil arka destek ise çoğunlukla polipropilen, jüt, köpüklü kauçuk, üretan veya köpükten imal edilir ve birincil arka desteğe yapıştırılır. Jütün bir sakıncası, belli bir süre nemlenirse küflenmesidir. Bu nedenle, jüt arka destekli halı, asla beton bir zemine konulmamalıdır. Poliüretanın (olefin) nemden etkilenmemesi, küf oluşumuna direnç göstermesi, güçlü ve dayanıklı olması nedeniyle mükemmel bir ikincil arka destek sağlar. İkincil arka destek, aynı zamanda köpüklü kauçuk veya üretandan da üretilebilir. Mutfak halısı gibi bazı halılarda, halının arka desteğine ayrıca altlık iliştirilebilmektedir.